Verdens beste boller!

foto: jorid kvam

1 liter melk
300 gram margarin
250 gram melis
100 gram gjær (fersk) (2pk tørr)
1,5 kg hvetemel
0,5 – 1 ts kardemomme

Kok opp melk, smør og melis under omrøring – avkjøl i vannbad til fingertemperatur – rør ut gjær i væske hvis fersk – bland hvetemel og kardemomme – spe på med væsken og elt til smidig deig. Trill ut bollene med det samme (ca 40 stk) og hev i ca 1 time – pensle forsiktig med egg før steking – midt i ovnen 225 grader – 7 – 10 min

Fastelaven er bollenes dag, og jeg har sett mange bloggvenner delt rundt med bolleoppskrifter. Her kommer også min favorittoppskrift, som trenger bare en heving, blir kjempestore og luftige akkurat som på bakeriet!

Denne oppskriften passer også godt til skolebrød, kanelsnurrer og alt du måtte ønske å lage av slik type deig! Min favoritt nr 1, som vi skal bake i morgen formiddag – mmmmm, vi gleder oss.

God lørdag!

28 Comments

 1. Liverpudlian Feb 18, 2012

  Oj, for et nydelig design du har fått! :-) Og de bollene der så magisk gode ut. Må nesten prøve meg på de der! :-)

  Reply
 2. DetLilleMirakel Feb 18, 2012

  hva pensler du bollene med? egg? melk? vann? hehe

  Reply
 3. sara Feb 18, 2012

  mangle 50gr melis! Pokker. :)

  Reply
 4. ANETTESHUS Feb 18, 2012

  Herlig!! Og så FINT det har blitt her, vennnen!

  GO’KLEM!!!

  Reply
 5. Min Lykke Feb 18, 2012

  Mmm – nammenam!
  Klem fra Kristin

  Reply
 6. Frøken H Feb 18, 2012

  Herlig! :) Pleier du å bake hele oppskrifta i din KitchenAid eller halverer du den? Jeg mener nemlig jeg leste i bruksanvisningen at man kunne elte deig med max 1 kg mel med den… Hmmm!

  Reply
  • Jeg har eltet hele i maskinen! :-) Men det begynner å bli en stund siden, så jeg skal prøve meg igjen idag. Satser på at det går bra idag og! :)

   Reply
 7. Barbros lille verden Feb 19, 2012

  Takk for oppskrift!
  Den skal prøves NÅ :-)
  Ha en herlig fastelavnssøndag!
  Klem fra barbro

  Reply
 8. Ida Feb 19, 2012

  Bollene ser kjempegod ut, og selv om jeg ikke er så flink på kjøkkenet, tror jeg at jeg skal kaste meg ut i det og prøve disse i dag. Men jeg trenger litt mer forklaring på det med vannbad.. Har du varmt vann eller hvordan gjør du det? Småflaut å spørre fordi jeg skjønner det kan være et teit spørsmål, men man lærer så lenge man spør;) ha en fin søndag

  Reply
  • Hei på deg! :-)

   Dette med avkjøling i vannbad mener jeg med: Ta kaserollen du varmer melk, melis og smør i – fyll opp kjøkkenvasken med kaldt vann og sett kaserollen nedi. Pass på at det ikke kommer vann i melkeblandingen. Slik avkjøles det raskere! :-) Ikke flaut å spørre om vet du. Lykke til!

   KLEM

   Reply
 9. Portnerfruen Feb 19, 2012

  Oh, nå skal denne oppskriften prøves ut her i huset også, spennende!
  Aldri bakt boller med melis før.. :)
  Jeg har fulgt med ganske så lenge nå, så det er kanskje på tide å gi et lite livstegn uansett. Du tar nydelige bilder av hva det måtte være. Eyecandy! :)
  Riktig god fastelavenssøndag!

  Reply
 10. Siw Feb 19, 2012

  Jeg prøvde denne oppskriften i dag. Bollene har aldri vært så luftige og gode før! Tusen takk! :)

  Reply
 11. Ingvild Feb 19, 2012

  Ser utrolig godt ut! Et lite tips bare; Melange inneholder mellom 25-50% palmeolje som er veldig dårlig for kroppen, i tillegg til at produksjonen kapper ned regnskogen. Kan lese mer om hva som inneholder palmeolje her: http://www.regnskog.no/bevisst-forbruker/palmeoljeguide;jsessionid=19959A1277F89F31BABEC15D4256C596

  Reply
 12. Tone Feb 19, 2012

  Takk for super oppskrift! Ble veldig fine boller. Oppskriften er litt i overkant for KitchenAid. :-) Ble en del deig over eltekroken. Men sluttresultatet er det ingenting å si på!

  Reply
 13. Mykeminutter Feb 19, 2012

  Her blir det dessverre ingen fastelavnsboller i dag, men med bursdagsfeiringene vi har hatt i det siste ble det vel mer enn full dose sukker på oss uansett ;) Klemmer

  Reply
 14. Astrid Katrine Feb 19, 2012

  De blei veldig gode:):)

  Reply
 15. Siv@Home Feb 24, 2012

  Bollene ble fantastisk gode! Litt for mye deig for min KitchenAid så jeg måtte elte litt for hånd på slutten ;)

  Reply
 16. Carina Nov 10, 2012

  Hei! Må bare si at dette er absolutt verdens beste boller. Jeg bruker denne oppskriften hver gang jeg baker boller nå, og får SÅ mye skryt!!! Datteren min spør meg ofte om ikke vi kan bake boller, og mannen min som egentlig ikke liker boller, skryter de til himmels!
  Jeg pleier å ha en god stor spiseskje vaniljekrem inni bollene, da blir de ekstra spennende og uimotståelige :-D
  Mmmm, takk for at du delte oppskrifteb :-)

  Reply
 17. […] har fjær på kvister blitt byttet ut med papirtape i pastell. Jeg har kost meg med å bake ‘Verdens beste boller‘ og VM på iPaden på kjøkkenbenken. I ettermiddag får vi familien over på middag, men vi […]

  Reply
 18. Janne Mar 29, 2013

  Tusen takk som deler! Jeg er helfrelst! Verdens beste & enkleste oppskrift! Jeg har brukt oppskriften hjemme med elting i KA maskinen og snorrett etter oppskriften, men den kan likegodt lages på hytta uten maskin & vannbad. Resultatet blir nesten like fantastisk! Varmer melk, smør & melis forsiktig i gryte (uten koking) & blander lett med det tørre, og ja – det beste av alt, trenger nesten ingen elting! Nydelig resultat hver gang

  Reply
  • Jorid Kvam Mar 29, 2013

   Perfekt Janne, og så gøy at du liker den! :-))

   God påske!

   Reply
 19. Helena K Mar 31, 2013

  Wow, takk for den perfekte bolleoppskriften!! Supert når søtsuget melder seg på en helligdag, ingredienser til boller har man jo alltids i skapet. :)

  Reply
  • Jorid Kvam Mar 31, 2013

   Bare hyggelig!! :-)

   Reply
 20. Helen Apr 02, 2013

  disse bollene var fantastisk god, har laget ett innlegg på bloggen min og linket til deg, håper dette er ok :-)

  Reply
  • Jorid Kvam Apr 02, 2013

   Så gøy at du linker :) Tusen takk!

   God kveld!

   Reply
 21. Marte Holen Feb 28, 2014

  Holder på og lager disse nå! Spent på resultatet om en så enkel oppskrift kan faktisk bli så god som alle her skriver! Er også spent på hvordan det blir siden det ikke er noe heving først :D

  Reply
  • Jorid Kvam Feb 28, 2014

   Bare vent! ;) Kos deg! Og fortell gjerne hvordan det gikk?

   Jorid

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *